Friday, March 20, 2015

bicara sebentar

Erk..dimulakan dengan bismillah.. lama nya tak berblog ni. Nak amek nafas panjangggggggggggggg dulu..






Sunday, December 30, 2012




Testimonil my opismate bejaya sangat..!! lepas 2 bulan tak minum sd2 tapi beratt badan still turun..




Ok..taknak bnyak cakap..yang penting msg saya je kalau nak kurus 4kg dalam masa seminggu..sd2 la ..0126692481..tak tipuu..ni betol betol kejadian..hahah

Wednesday, December 05, 2012

lamanya tak berblog..dah tak tau mana nak stat..peninggg..
Hari ni hari khamis dah..hampir seminggu stat balik minum sd2..berat badan tak sure dah berapa turun dah..yang first minum masa puasa ari tu turun hampir 9kg. 3 tin minum. kira 3 minggu la. Raya pon dalam keadaan ringan badan..weee.. pas tu melantak balik makan benda yang tak betul. nasi la..mee laa..tapi berat badan stil maintain. tak naik sangat. Tak tau napa..ok la tu kan.. kalau naik, meroyan lak aku ni..

see..ada perbezaan tak?? cewahh..hehe...
Tapi, belom lagi sasaran 55kg..takpe2..ada banyak masa lagi..
Tenkiu la lat SD2 bagi peluang balik nak kurus ngan cepat..
dah try macam2..tapi badan still taknak turn..lemak tak tepu..lemak jahat..hehee

Tuesday, January 03, 2012

ombak rindu vs pl

Aku ska gile sapa buat ni..cukup tegelak beberapa saat ni..hahhahaha.

o gilerrr bowring

Makin hari ngadap komputer untuk hapload pic dan story makin malas jadinya..Makin besar skrin mac ni makin lagii laa malass gile nak bukak blog. Haih!!tak tau apa nak jadi dengan kemasalan tahap cipan ni.

Mula mula skrin besa ni

Tetiba skrin besa mcm ni..nak buat keja kan??nmpak semua..huhu nak cover ngan org lalu lalang pon tak bole..haha

Dimulakan dgn Bismillah....firstttt!!! tarekkkkk napassssssss!!!fuhhhhhhh!!!hembushh..
ok..sambung tidow...hahhaa

Ari ni ari ke4 nu year 2012. Tak de apa yg menarik tahun2 lpas dan mendatang. Rutin tetap sama, tetap tak berubah.
Bangun..siap anak..buat brekfast (kalao malas, suh papa pegi beli brekpes kat lua), mandikan anak2, mandi diri sendiri,  masak tghari..kemas uma..tido..arghhhh!!bowringg..tido lagii..takde post lain..assek tido je..

seyessly..aku ashik penat je (ok!!posting aku kau je..pasal aku dah penat..malas nak tulis mama lagi..aku nye blog aku suka la..)haha..
Hari2 pon muka penat, letih, magrain, gastrik. Nak amek supliment pon mcm rugi..pasal?? aku jenis beli beriye iyee ..makan nyer satu dua hari je.. pas tu campak..tada masa nak amek supliment. bz nga anak2.

Kerja opis? Aku ska kerja aku. Entah!! suka lah.. hari2 ngadap komputer..makin lama makin besar skrin ni. makin puas ati aku keja. amek ko..!!

Posting kali ni pasal anak lagi la..macam biasa. blog ni aku bukak kerana anak2. Bukan blog untuk memaki hamun orang. Tapi bole kot kalu nak buat dosa! haha!!..fuhh! takmo takmo.

Ini kisah Alif masa raya aidiladha ari tu..
Sikecil ku chak ni sngt la lasak dan tak boleh dikawal. Umur dia betul betul masuk satu tahun masa raya haji aritu. Ok!takmo citer pnjng2..Alif dah jatuh katil !!haihh!!! pagi pukul 6 pagi kot kat uma mak aku kat sban. Aku punya la salahkan diri sendiri. Aku rasa nak ngamok je. ye lahh!! Ni budak memang lasak. Y so stupid mlm tu pg tido atas katil. Bajet sebab kipas tak smpai kat bawah, jadi tuka posisi atas katil dpt nikmat angin kipas. Jadinya..Alif jatuh sebab golek golekk baik punya. Sekali bunyik boooppp!!.
Ok!!bukan sekali dia jatuh ok..rasa 2 atau 3 kali. Tapi tilam, bukan katil 2 kaki mcm ni. Aku gile cuak!!nak nangis pon ada. Tghari balik kl, dengan jem jalan dan sesat, Alif muntah. HAIHHH!!tu memang petanda tak baik. Aku dah stress. En hubby pon dah ngamok ngan jem. Aku pantas nyuruh hubby pg tros spital ampang.
Nak g ampang pon leh sesat dari Bangsar. 1jam lebih kot baru smpai spital. Nunggu dr pon lebih kurang 2 jam. mamposs!!! Alif da muntah 3 kali kot. (1 dlm keta 2 kat spital) tapii!! spital gov biasa ar..!!tunggu tunggu mcm tunggul. Org lain sibok dok bising pg tros swasta.. Ko senang ckp la! mana ada cash time tu? tepaksa la buat bnyak dosa dgn maki hamun dan carut carutan..huhu...
yee..memang la ada insuran.. tapi insuran tak cover untuk rawatan lua.. hanya tok wad ok. Kalau g pantai masa masa tu dia charge ratus ratus!! tak bute jap aku..haha

Jam lima ptg baru jumpa dr.. dari pukul 3!! dr just suh masuk wad for 2 hours untuk tgk if Alif muntah atau demam. Kalau in 2 hours did still ok tak muntah atau demam, dia boleh balik. Dan aku syukur sgt, Alif boleh balik. dia tak muntah2 lagi.
Tapi, ati aku mana nak tenang!! esok tu Alif demam!!haihhhh!!!
Aku tak taw demam apa.. kali ni pegi Tawakal KPJ. nak suh dr xray if ada apa2 prob kat kepala dia.
Tapi dr tak suggest untuk xray..sebab..semua ok.. kaki tangan kepala tada apa2 yg retak atau luka. Tapi dalam mcm mana!??? Mungkin sebab dia jatuh tu otak dia begegar dan nyebabkan dia muntah.
So dr kata jgn bimbang..tade apa2..
Ari2 aku berdoa anak aku tada apa2..risau la..giler ko!!jatuh katil..aku rasa looser giler!! dan seyes kalau jadi apa2 aku mmng salahkan diiri aku sndiri. stresseddd..

Dan dua tiga hari pas tu plak..Fayyadh plak jatuh sakit. Muntah je..
Mula2 muntah pukul 2 pagi. Ingatkan muntah biasa sbb susu ke.
Esok tu muntah lagi.. tapi tak kerap. Kira sekali skala je.
Hari keempat dia dah lembik.. Bawak g klinik tros dr kasi surat tros ke wad. Apa lagi..ini la masa nak guna insuran kan. Call agent, mana satu spital nak bawak pg ni. Agent suggest pg Gleneagles tros. Ampang putri pon ok, tapi Gleneagle nye servis lagi bagus.
Okehh!!! kitaoang dgn pejam mata tros g emergnsi gleneagles.. dlm poket ada 400. Tawakal je laa..
takot gak kekalau insuran reject tkmo baya ke kan. Haihh!!motif tak bayar? tiap tiap bulan bayar kot..!!

Ok! daftar..cek dr..amek darah..(punyee melalakk time amek darah!! tak taw la misi2 tu kena sepak ngan fayyadh ke idak) pastu tunggu bilik..tapii!! kena gak deposit rm400. hermmm!! dah kata dahh!
Sib baik ada spare 400..kalau tak?? menononggg makcekkk!!..tapi kalau kata GL dari opis takpayah deposit! bengong tak aku!!asal tak bg taw awal2...dah nak kluar wad baru bg tawww..

Memula dr yg rawat fayyadh masa emergency room tu dr india ala2 pakistan gak..(cukup masam mukanya..cukup ketat mukanya) cek budak mcm tak tau apa2. bla bla bla ckp ngan misi..ok ..then choww!! haik?? cam tu je..aku pon kompiuss!!.. Then dtg dr yg pangkat tinggi daripada dr tadi (dr india tulin kot tapi kira great gak..dr..aku lupe nama dia..nnti aku ingt balik)...p marah2 dr tu..apa dia kata aku tak paham..sbb hubby yg prasan dr tu nmpak mcm marah2 kat dr rawat fayyadh tadi. Then dia panggil kat bilik emergncy cek lagi skali kat fayyadh. Dia kata fayyadh munkin dihidrasi..sebab muntah dan cirit birit. So kena masuk wad the masuk air. Ok!!

Nasib baik malam tu ada bilik kosong, pasal mlm sebelom tu bilik semua ponoh!!mcm hotel plak! boleh full..aku amek private room. kitaong family je leh tinggal. takmo ada katil atau prg lain. semak kan. sebabbnya..kalau budak ni mnjerit jerit ke, tak ke kacau katil sebelah?

Esok lusanya baru tau fayyadh kena rotavirus. So alhamdulillah dapt kesan awal. risau gak. 3 hari gak melangok kat bilik ngan fayyadh. Malam pertama hubby ngan alif ada. Tapi hubby pon tak sihat. Dia kena cirit birit dan demam. Tak semena mena alif pon kena cirit birit. Pasal rotavirus ni boleh berjangkit melalui penggunaan tandas yang sama. ok!!siann alif. aku tpksa tido 3 mlm ngan fayyadh kat gleneagles. Alif!!tido ngan nenek kat gombak ngan papa dia.

Jadi..da hikmah disebalik some ni.. Alif jatuh katil!! Allah ingatkan aku bersolat dan doa yg bnyk aku tinggalkan. Dari hari kejadian tu, aku cuba bnyk dekatkan diri dgn Allah. Tak payalah hurai bnyk sgt kott..

Pasal fayyadh plak..hikmah nye..maybe aku ni dah lama tak berehat. Tak kesempatan nak rileks dan masa tu aku amek kesempatan untuk rileks ngan fayyadh tanpa gangguan. Maksudnya, lama tak beri kasih syg secukupnya kat fayyadh.. asik2 kat alif je kan..hehe

Kira apa yg nimpa aku ni aku bersyukur..ni semua ada hikmah..Allah je yg taw sbnarnye apa yg tersurat dan tersirat. Aku hnya buat andaian aje..:)

Hari pertama, takmo tido katil..jadinya tido la atas sofa. tepksa angkot dia atas katil bila dia dah tido

 Makan pon tak selera..yg nmpak ghairah nak makan!!aku laa..walopon lauk tade garam kan..hehe..tapi!!ada aku kesahh

Sebenarnya..muka pura pura tido!!hehhe.. 


Dia korek bijih timah!! nak bg taw kee??haha 

Muka dah tired..penat dok spital.. asik masuk air je...sian fayyadh 


 


 Ini biliknya.. harga satu mlm 160. Semua bil rm2800. kompeni kover. aku just amek elaun dari prudential rm400 pasal duduk 2 mlm je. ikotkan 3 mlm tapi, hari ketiga tak smpai 24 jam..melepas 200!! tkpe!!tapi seyes! tak boring duduk gleneagles ni..hehe..takkn nmpk klcc je tak boring? ada lain kot!!ntahh




Ni masa alif tgh nunggu dr kat spital ampang tu..yg jatuh katil tu..tetap lasak 


2 jam tunggu kalaukalau dia muntah lagi atau demam


Sian sngat muka diaa

Tapi aku rasa Alif memang kuat. Ada sekali tu.. kepala dia telanggar ngan kepala aku. Punya la aku sakit mcm ada bintang2 kat mata..dia bole gelak2..haih!!



jumpa g tahun dpan!!wahhhh!!lama ko...

Thursday, November 03, 2011

perkembangan


                                                            Anak mama
Alif Yusuff
  • Suka buli abang diwaktu abg tengah mood baik dan tak baik. Kira bila-bila masa je la dia kacau abng dia.
  • Pantang nampak org lain makan..lajuuuu menonongg datang ..sia ckp NAKKKK!! kalau bubur dia... lmbat gile nak abis makan.. kalau makanan org besar..kjap..
  • Dah pandai jalan..tapi kadang kadang tersungkur gak..stat berjalan 11 bulan.
  • Gigi stat tumbuh 8 -9 bulan kot..demam ari tu trok skit. sebab gigi kebanyakkan serentak keluar atas bawah.
  • Pantang mama dia hilang depan mata. Melilau carik.. tak pon melalak..
  • Pandai menyanyii..kalau tgk bbytv..sure mata fokus kat tv..siap tunjuk tunjuk.
  • Suka minum air kosong bnyak2..tapi tak suka minum susu..
  • Suka sengihhh..tak kira sapa tegur..
  • Kalau tgk pompuan cantik, siap paling kepala..mata tak bekelip
  • Tak bole duduk diam. ada je pekerjaan nak buat
  • susah tidoooo..pukul 1 pg baru nak lelap..tu pon kena paksa


Anak papa





Fayyadh Yusuff
  • Selalu beralah ngan adik..kalau adik nak barang yg Fayyadh pegang..Fayyadh dok bising alif..aliffff..pas tu amek benda lain bg Alif.
  • Paling senang tido
  • Senang makan..
  • Tak bnyak songeh sangat
  • Still susah nak buang air besoo
  • Kalao mama atau papa tertido kat dpan tv ke..mesti fayyadh kejotkan..panggil mamaaa..maamaaa..tepok2 pipi..
sambungg gii

Wednesday, September 28, 2011

Cara makan dan minum Rasulullah S.a.w

Cara Rasulullah Makan

1. Cara makan, kenapa kita gunakan tangan?

... Mengikut cara Rasulullah s.a.w, sebelum baginda makan, baginda saw akan mengambil sedikit garam menggunakan jari kecilnya, lalu Rasullah saw akan menghisap garam itu.
Kemudian barulah Rasulullah makan makanan tersebut. Mengapa?
Kerana kedua belah tangan kita ada mengeluarkan 3 macam enzim, tetapi konsentrasi di tangan kanan kurang sedikit dari yg kiri. Ini adalah kerana enzim yg ada di tangan kanan itu merupakan enzim yang dapat menolong proses penghadaman (digestion), ia merupakan the first process of digestion.

Mengapa menghisap garam?
Kerana garam adalah sumber mineral dari tanah yg diperlukan oleh badan kita. Dua cecah garam dari jari kita itu adalah sama dgn satu liter air mineral. Kita berasal dari tanah maka lumrahnya bahan yang asal dari bumi (tanah) inilah yg paling berkhasiat untuk kita.

Kenapa garam? Selain dari sebab ia adalah sumber mineral, garam juga adalah penawar yang paling mujarab bagi keracunan, mengikut Dr, dihospital-hospital, the first line of treatment for poisoning adalah dengan memberi Sodium Chloride, iaitu GARAM. Garam juga dapat menghalang sihir dan makhluk-makhluk halus yang ingin menggangu manusia.

2. Cara Rasulullah mengunyah

Rasulullah akan mengunyah sebanyak 40 kali untuk membiarkan makanan itu betul-betul lumat agar perut kita senang memproseskan makanan itu.

3. Membaca Basmalah (Bismillahirrahma Nirrahim).

Membaca Basmalah sebelum makan untuk mengelakkan penyakit. Kerana bakteria dan racun ada membuat perjanjian dengan Allah swt, apabila Basmalah dibaca maka bakteria dan racun akan musnah dari sumber makanan itu.

Cara Rasulullah minum.
Janganlah kita minum berdiri walaupun ia makruh tetapi ia makruh yang menghampiri kepada haram. Jangan kita minum dari bekas yg besar dan jangan bernafas sedang kita minum. Kerana apabila kita minum dari bekas yg besar, lumrahnya kita akan meneguk air dan dalam proses minum itu, kita tentu akan bernafas dan menghembuskan nafas dari hidung kita. Kerana apabila kita hembus, kita akan mengeluarkan CO2 iaitu carbon dioxide, yang apabila bercampur dgn air H20, akan menjadi H2CO3, iaitu sama dengan cuka, menyebabkan minuman itu menjadi acidic.

Jangan meniup air yg panas, sebabnya sama diatas.

Cara minum, seteguk bernafas, seteguk bernafas sehingga habis.

Sunday, September 25, 2011

Raya 2011 dah nak basi tapi nak tunjuk pic je

Family belah papa. tahun ni susunan kurang memuaskan..takpa..next year kita tambah susunan..haha

muka geram dipagi raya

sepasang keluarga bahgia katanya..huhu




fayyadh memang suka exposed

adik suka buat mulut mcm tu

kalau main keta nombor satu uolls ni

mcm bby girl pon ada alif ni

style la kunun bdk nih

test testttt


ensem takkk

adik g ensemm tak mama??

Hari ni ari ahad.. mama papa keja tempat yg sama..tapi berlainan shift. Mama kat BH papa plak kat HM. Sonok keja satu opis tapi berlainan department. Tapi owring berlainan shift. Mama keja kol 12 sampai 8 mlm. Papa plak keja 2 shift seminggu pagi seminggu malam.Nak buat camne. Tak selamanya shift mcm ni..nnti lama2 tuka gak. Maybbe  mama keja shift pagi balik atau slamanya shift malam..argghh!!mana mana je..asal dapat cover papa tanggung uolls..
Sejak dua menjak ni dah macam malas nak berblog..ntah apa yg boring sgt pon tak tau.. Nak ikot kan mama kena tulis gak perihal uolls berdua ni pasal dah besa nanti korang tau la life mama papa susah senang nak besarkan uolls. Yela..pakai komputer opis memang leceh la..bila masa nak buat keja..bila masa nak tulis blog kan..bila masa nak edit gambar lagi laa..haih!!
Tapi mama tongah cubo nak rajinkan diri.. ermm...ni da stat balik malass,,...gmbar pon tak masuk pc lagi..

Thursday, June 02, 2011

fayyadh yusuff

* Skang pandai carik alif. Kalau alif tada dpan mata ashik sebut nama alif jer. Siap tunjuk isyarat tangan TAKDEE..

* Kalau nak kluar uma pagi pagi masa hantar nuseri mesti fayyadh tunjuk alif. NIh NIH! fayyadh tunjuk adik suh mama bawak skali. takkan la mama nak tinggalkan adik dlm buai sorang sorang jaga uma.hermmm

* Tak boleh la Alif nak amek mainan fayyadh atau usik tangan fayyadh ke, kaki ke, mesti fayyadh mnjerit. Konon nak nangis sebab kena kacau ngan adik la. mintak perhatian mama papa. Tapi, fayyadh pandai, siap ckp ngan adikk nooo..huhu

* Kalau adik amek mainan fayyadh plak fayyadh marah, tapi dalam marah marah tu fayyadh tuka ngan mainan lain yg fayyadh taknak main. sweeetttnyeee abg..hahah..Naahhh niii..fayyadh bagi keta.
Kalau adik nangis fayyadh panggil mama atau papa.. NIhhh nihh aleyy!!
Ada skali ari tu, alif jatuh tilam,mama tetido, fayyadh panggil mama.tunjuk adik kat bawah tilam..fuhh! siap tgh main npone mama lagi. ntah fayyadh yg bagi adik main suh tkmo nangis kot..bijak abg ni lah. tekejot mama tau, tapi tak plak nangis time dia jatuh tu.(tilam tu tebal okeh)

* Pandai baca doa makan. tapi tak pandai baca penoh. baca mcm irama je

* Tak suka makan buah buahan ngan sayur. aduhh!! tak tau ikot sapa. asal nmpak kuning ngan hijau je da tolakk. kecuali kek kot kalau kolor kuning ngan hijau..hermmm..mana berak nak lancar..haihh!

* Kalau mama marah pandai plak pujuk ! siap bagi mainan yg dipegang.. nahh nahhh nihh!!mammmaaa,,, nak marah pon tak jadik.

* mama papa susah nak tgk channel lain, pasal dah sibuk nak tgk channel bbytv kat astro. tgh tgk berita bole plak kasi remote suh tuka channel bbtv. hangin btol.  nasib baik dia blom tau tekan lagi. maunye dia tekan pastu dia sorok remote tu.huh!

ntah

hermm..sekian lama mama tak berblog pasal 2 yusuff ni. Sebab dah teramat boring gile nak bukak blog. tada idea, dah tak kreatif, banyak berpikir pasal tu pasal ni. Langsung blog ini terabai. Tapi ari ni ari jumaat, hari yg mungkin menggembirakan mama papa pasal papa mungkin dpt keja baru. Walau gaji tak tinggi mana, tapi terjamin sikit life papa tu. Kalau betol la dpt, alhamdulillah la sgt. Kena buat something nih. sukanya mama.


Citer pasal fayyadh yusuff ni plak, kamu tgh demam skang ni. tak tau la demam apa. Demam nak tumbuh gigi kot. hehee..sebab ada lagi gigi tak habis tumbuh. lambattnyeeee tumbuh. riso btol mama kamu ni lah. Alif plak baru baik demam. skang batuk2 je.Doktor kata sebab alahan. siann alif. tak habis2 batuk sesema dia. tak lena tido dia mlam.

ok..nnti mama sambung lagi. ngnatuk la..huhu

Thursday, March 10, 2011

tak sempatt dahh nak berblog

Dah lama tak taip taip sesuatu kat dalam blog ni. Lepas bersalin ari tu, rutin mama ni penuh ngan aktiviti mnjaga dua yusuff ni. Hanya sempat berfacebook ngan twitter je kalau nak apdate sesuatu. Malas gile nak taip panjang-panjang. Ni pon sebab tetibe mama rajin pasal ari ni jumaat, tak ada langsong koje, jadi sebelom mngantuk, baik mama upload pic pic yusuff berdua sambil minum susu...

Mama ingat lepas bersalin alif, rutin macam biasa je..rupanya lagi buzyy..
semua tak sempat buat. Dari dalam pantang smpai habis pantang. Memanjanggg buzy.
Mana tak bz, papa keja overtime ari2. Mama kena handle 2 yusuff ni. Nasib baik mama kuat. Sometime mcm tergila jugak la..
Kjap je masa berlalu. Alif Yusuff dah 4 bulan dah.Dah pandai mengereng dan deman. still breasfeeding tapi plus mamex. hermmmm.. kat opis tak smpat nak pam. stress tol.
jom tgk gmbar dua yusuff



abg asek demamm jee..pas tu tak lalu makan. turun lagi berat badan dia.hermm

handss uppp!!!

abg adew adik yew mama??
(tak pecaye lagi la tu)

adik botak kpalaa...kask cukur ye nekk

sedey jeww mukeee muu..

cukur abisss

cara-cara pujuk makan obat. senang dah makan ubat. tak paya susah susah pgng tangan kaki nak bag makan ubat. biar dia sendiri yg isap.

geletekk adikk!!
kek besday papa sgt sedapppp!!

laju la kalau dapat makan gula. nasik takmo makan..haih!!

adik lak demam pas kena injett

alaa shiannyeww mukeee


feveret weeknd mama



siannyeww.. krusi ni boleh baring sbanarnye.punye la kampoang..hahah

adik dpt bumbo seat

tgk tv adalah feveretnyee

mama bwk p shoping

ho ho!!tak smpai 5 minit nangis nangis nak klua.
ok..smpai ni je. tak sangka tiba2 malas nak tulis apa apa lagi.